Súťaž v skoku vo voľnosti 3 a 4 ročných koní, Prešov 6.4.2024

Opäť po roku sa zišli chovatelia a majitelia skokových koní, aby prezentovali svoje kone v súťaži v skoku vo voľnosti. Takéto typy súťaží sú všade v chovateľsky vyspelom svete veľmi populárne a cenené. Aj v tomto roku vo svojom krásnom areáli podujatie prichýlili manželia Lazoríkovci, organizačne podujatie zabezpečili manželia Cigánovci a pozvanie posudzovať prijal Ing. Juraj Krivjanský, za čo im všetkým patrí naše poďakovanie.
V kategórii trojročných koní sa predstavilo 8 koní. Víťazstvo si so známkou 8,20 odniesol slovenský teplokrvník Dorian Gray (po otcovi Clenot, z matky Doris Day po Charles Blue / Corelli), majiteľom ktorého je Martin Cigán. Na druhom mieste sa so známkou 8,10 umiestnil belgický teplokrvník Laszlo M D´Aschaut (po otcovi Groovy Semilly z matky Jazmine Van´t Aschaut po Nonstop / Feinschnitt I van de Richter). Jeho majiteľmi sú Katarína Košecká a Miloš Rajna. Na treťom mieste sa umiestnila kobyla Samiramis (s polovičným pôvodom z matky Samira po Ramirado / Alcatraz) s hodnotením 7,80 bodu.
Medzi štvorročnými koňmi doslova ohuroval žrebec Charley Blue Z VD Meersarena a jednoznačne deklasoval konkurenciu. Od hodnotiteľa dostal najvyššiu možnú známku 10,00. Tento plemenný žrebec pochádza zo spojenia žrebca Chacco Blue a kobyly Otella di Fer po Diamant de Semilly / Marius Claudius, je v majetku Patrika Majhera a aktuálne stojí v Lužanoch pri Topli. Na druhom mieste sa umiestnila kobyla slovenského teplokrvníka Magic Rose (po otcovi Magnus Romeo z matky Taxa po Topas 28 / Mykonos 10) v majetku Miloša Kraveca so známkou 8,20. Na treťom mieste so známkou 8,00 sa umiestnil charakterný žrebec slovenského teplokrvníka Bellonel Quido (po otcovi Baldini z matky Anabella Queen po Quirado / Landáno). Tento žrebec v majetku Pavla Senčáka obhájil tretie miesto z roku 2023, kedy súťažil v mladšom ročníku.
Hodnotiteľ Ing. Juraj Krivjanský sa k podujatiu vyjadril takto: „ Som veľmi rád, že sa toto podujatie podarilo opäť zorganizovať a zabezpečiť a že sa z neho už pomaly ale isto stáva tradícia. Veľká vďaka patrí okrem organizátorov najmä všetkým majiteľom, ktorí predviedli svojich zverencov. Videli sme veľmi solídne výkony niektorých koní a jeden z môjho pohľadu excelentný výkon víťaza štvroročných, ktorý by sa určite nestratil ani vo veľkom svete. Dúfam, že sa na tejto súťaži v hojnom počte po roku opäť stretneme.“
Zväz chovateľov koní na Slovensku- družstvo podporilo podujatie aj finančne, kedy okrem úhrady prenájmu haly venovalo finančné prémie pre prvých piatich umiestnených v každej kategórii. V rámci ZCHKS sa budeme pre budúci rok snažiť podujatie opäť zorganizovať a pokiaľ sa to bude dať, tak aj zvýšiť ceny, aby sa súťaž stala viac atraktívnou a prilákala ešte viac majiteľov mladých koní.
Ing. Michal Urban